CranioSacraal Therapie

Wat houdt CranioSacraal Therapie in?

CranioSacraal Therapie is een behandelwijze, waarbij dmv “zachte” technieken getracht wordt een ontspanning te krijgen in het craniosacraal systeem.

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onder aan je heiligbeen (Sacrum). In dit Cranio-Sacraal systeem is een ritme van het hersenvocht voelbaar, dit ritme wordt gecreëerd door een pompsysteem in de hersenen. Maar het ritme van het Cranio-Sacraal systeem is ook op andere plekken over het hele lichaam voelbaar.

Aangezien Cranio-Sacraaltherapie het lichaam uitnodigt weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers. Garanties kunnen echter ook bij deze therapie nooit gegeven worden. Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van innerlijke rust en algeheel welbevinden.

Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder anderen:

Hoofdpijn Dyslexie
Nek- en schouderklachten Chronische vermoeidheid
Aangezichtspijn Rugklachten
Slaapstoornissen Lusteloosheid
Huilbaby's Oorsuizen
Hyperactiviteit Bekkeninstabiliteit
Stress Posttraumatische klachten
Fibromyalgie  

 

 

 

 

 

 

 

U ligt gekleed op een behandeltafel, bij voorkeur met makkelijk zittende kleding. De duur van een behandeling is normaal ongeveer een uur, bij kinderen is het iets korter. Het totaal aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de klacht en de reacties op de behandeling. Dit wordt na behandeling steeds opnieuw besproken.

Er worden “zachte” technieken gebruikt, maar door het in werking zetten van de lichaamskrachten kan soms tijdelijk een toename van de klachten worden ervaren na een behandeling, vergelijk dit proces met de effecten van homeopathie. Na dit zelfregulerend proces van het lichaam zal een verbetering en ontspannig optreden.

CranioSacraal Therapie is ontwikkeld door John E. Upledger osteopatisch arts en chirurg. Hij schreef het in het nederlands vertaald boek : “Het ritme van de schedel” waarin hij duidelijk de cranio-sacraal therapie uitlegt.

http://www.cranio-sacraal.org

http://www.reflextherapie.nl/ncsv.htm#uitleg